Apolotejik

Kutsal Kitap’a göre, meleklere dua edip tapmak doğru mudur?

Matthew J. Slick

Çeviren: Toğrul Salamzade

Kutsal Kitap, meleklere dua etmemizi veya tapmamızı öğretmiyor. Dua da, tapınma da yalnızca Tanrı’ya sunulmalıdır çünkü duamıza ve tapınmamıza layık olan sadece O’dur.

  • Çıkış 20:4-5 – “Kendine yukarıda gökyüzünde, aşağıda yeryüzünde ya da yer altındaki sularda yaşayan herhangi bir canlıya benzer put yapmayacaksın. Putların önünde eğilmeyecek, onlara tapmayacaksın…
  • Matta 4:10 – “Tanrın Rab’be tapacak, yalnız O’na kulluk edeceksin.
  • Luka 4:8 – “Tanrın Rab’be tapacak, yalnız O’na kulluk edeceksin.”

Dua, bir tapınma yöntemidir. Dua ettiğimizde, Tanrı’dan günahlarımızı affetmesini, bizi yönlendirmesini, başkalarına yardım etmesini diliyoruz. Duayı bazen sessizce, bazen de yüksek sesle ederiz. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar kendi dillerinde aynı anda dua edebiliyorlar.  Bu nedenle, dua aslında Tanrı’nın söylediğimiz ve söylemediğimiz her şeyi, her lisanda konuşulmuş olan sözleri ve dilekleri aynı anda duyabileceğine dair olan inancımız ve umudumuzdur. Bu tarz bir nitelik hiçbir yaratığa değil, sadece Tanrı’ya aittir. Melekler sınırlı yaratıklardır. Edilen her duayı duyması için her yerde var olan sadece Tanrı’dır (Mezmur 139), tüm lisanları anlaması için her şeyi bilen sadece Tanrı’dır (1.Yuhanna 3:20). Meleklere dua etmek, onların da Tanrı’nın bu türden niteliklerine sahip olduklarına inanmak demektir. Ancak bildiğimiz üzere bu türden nitelikler yalnızca Tanrı’ya aittir. Bu nedenle, dua ve tapınmalarımız yalnızca Tanrı’ya sunulmalıdır.

  • Koloseliler 2:18 – “Sözde alçakgönüllülükte ve meleklere tapınmakta direnen, gördüğü düşlerin üzerinde durarak benliğin düşünceleriyle boş yere böbürlenen, Baş’a tutunmayan hiç kimse sizi ödülünüzden yoksun bırakmasın.”
  • Vahiy 22:8-9 – “Bunları işiten ve gören ben Yuhanna’yım. İşitip gördüğümde bunları bana gösteren meleğe tapmak için ayaklarına kapandım. Ama o bana, “Sakın yapma!” dedi, “Ben senin, peygamber kardeşlerin ve bu kitabın sözlerine uyanlar gibi bir Tanrı kuluyum. Tanrı’ya tap!”

Bu ayetler ışığında, meleklere dua edip tapınmak doğru mudur? Hayır, doğru değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu